De Australian Labradoodle

 

Historie
De Australian Labradoodle is ontwikkeld om hulpbehoevende mensen die allergisch waren toch

een geleidehond aan te kunnen bieden. In de jaren 80 werd er een serieus fokprogramma

gestart om de Labrador en de Poedel tekruisen. De nieuw ontstane hond kreeg de naam

Labradoodle.Rutland Manor Labradoodles en Tegan Park Labradoodles waren de eerste fokkers

van deze hond. 

Een Australian Labradoodle kwam tot stand doordat er verschillende andere rassen gebruikt zijn naast de Labrador Retriever en de Poedel zijn ook de Curly Coated Retriever, Amerikaanse Cocker Spaniel, Engelse Cocker Spaniel en Ierse Waterspaniel ingekruist waardoor uiteindelijk de Australia Labradoodles is ontstaan. Deze inkruisingen zijn heel zorgvuldig en weloverwogen gedaan om bepaalde eigenschappen en kenmerken eruit- of juist erin te fokken. Het is de hond zoals de grondlegsters Rutland Manor en Tegan Park voor ogen hadden en waaraan 21 jaar hard is gewerkt. Dit is de hond die behalve zijn schitterende uiterlijk en lieve karakter ook nog eens een 98% allergie vrije en niet verharende vacht heeft.

 

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het juiste gebruik van de naam Labradoodle. Een Labradoodle is een kruising tussen een Poedel en een Labrador, deze mix wordt ook wel eerste kruising of F1 genoemd.

 

Maten 
Australian Labradoodles zijn er in 3 verschillende maten;

De miniatuur hoogte is 35-42 cm met een gewicht van 7-13 kg.

De medium hoogte is 43-52 cm met een gewicht van 13-20 kg.

De standaard hoogte is 53-63 cm met een gewicht van 23-30 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Karakter
De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en dol op kinderen. Hij heeft de “will to please “ waardoor ze over het algemeen goed te trainen zijn. Ze verharen niet en zijn geurloos waardoor ze een geweldige familiehond zijn.

 

Australian Labradoodles zijn energiek, altijd vrolijk en willen vooral veel aandacht van hun baasjes hebben. Het liefst zitten ze heel de dag dichtbij om lekker te knuffelen en gekriebeld te worden. Dit maakt dan ook dat de Australian Labradoodle een zeer aanhankelijke hond is die niet te lang alleen kan zijn. Na opbouw en eenmaal aangeleerd, kan een Labradoodle best een paar uurtjes alleen zijn, maar zeker geen hele dag!  

 

Vaak zijn ze sensitief, ze voelen stemmingen aan en geven dan vaak troost en steun aan degene die dat nodig heeft. Daarom wordt de Australian Labradoodle regelmatig opgeleid en ingezet als assistentiehond, bij mensen met autisme of als PTSS-hond bij mensen die traumatische ervaringen hebben opgelopen. De Australian Labradoodles bieden deze mensen veel steun, rust en troost.

 

Vacht
De vacht van een Australian Labradoodle vergt beslist wat onderhoud. Het is aan te raden om de vacht zeker 1x per week goed uit te borstelen met een speciale borstel, door op de juiste manier te borstelen zullen eventuele klitten eruit worden geborsteld. Ook is het aan te bevelen om uw hond iedere 8 tot 10 weken te laten trimmen door een goede hondentrimster die de vacht weer in een mooi model kan knippen. Een wat kortere vacht is beter te onderhouden tijdens de vachtwissel, die rond de 8 maanden begint totdat de pup ongeveer 15 maanden oud is. Dan is het raadzaam om je pup indien nodig ten minste 2 x per week te borstelen, om te zorgen dat de haren die loslaten tussen hun vacht niet zorgen voor extra veel klitten.

In principe komen er twee vachten voor:
De wolvacht, deze vacht is krullerig en lijkt op de vacht van een poedel.

De fleecevacht, deze vacht is een geweldige vacht die bij geen andere hond voorkomt. Het is een vacht die bestaat uit spiraalvormige, of golvende krullen. Deze vacht is onderhoudsvriendelijk maar moet wel goed geborsteld worden. Een regelmatige borstelbeurt is echt noodzakelijk! Daarnaast adviseer ik altijd om uw hond zeer regelmatig met een waterblazer uit te blazen.

De vacht komt voor in meerdere kleuren; goud, chocolade, rood, crème, café, lavendel, goud, caramel en zwart. Kleuren kunnen ook gecombineerd zijn, waardoor je de tweekleurige bonte Australian Labradoodle krijgt, de zogenaamde ‘parti colour’.